Tällä viikolla » Jutut

Riitta Uosukainen: Karjalan merkitys Suomelle vaarassa hävitä jälkipolvilta

MARKUS RISSANEN

 

 

– Vaikea selittää kymmenvuotiaalle, kuinka meillä on kolme Karjalaa. Etelä- ja Pohjois-Karjalan lisäksi meitä evakkoja asuu ympäriinsä. Meillä on yhteinen historia, korosti valtioneuvos Riitta Uosukainen sunnuntaina Akaan Karjalaisten 75 -vuotisjuhlassa.

Vallalla oleva historiattomuus vaarantaa Uosukaisen mukaan sen, että tulevat sukupolvet saisivat oikeaa tietoa karjalaisten merkityksestä maallemme ja suomalaisuudelle. Maantiedon ja Suomen lähihistorian opetuksen tila huolestuttaa valtioneuvosta.

– Nyt on laitimmainen hetki selvittää karjalaisten historia nuoremmille. Miksi evakot joutuivat lähtemään ja mitä koko Karjalan evakkojen suuri tarina tarjoaa. Materiaalia tähän on riittävästi ja lisää tehdään tarvittaessa, vetosi Uosukainen salintäydelle yleisölle.

 

Valtioneuvos Riitta Uosukainen lunasti jälleen odotukset. Vuoden puhujaksi aikanaan arvostettu ja viime vuonna Pro Carelia -palkittu esiintyjä taiteili sanoilla kuulijoiden mieliin perheensä evakkomatkaa Lempäälään kesällä 1944. Evakkojen levittämä karjalainen ruokakulttuuri sekä sana- ja säveltaide saivat osansa.

– Tutkimuksen mukaan evakkotaustaisilla miehillä oli 1970 -luvulla 14 prosenttia parempi tulotaso kuin muilla. Kunnallishallinto, seurakunnat, tiede ja taide saivat osansa karjalaisuudesta.

– Olemme joutuneet aikanaan myös sylkykupeiksi, mutta kusitolpaksi ei pidä ruveta, nauratti Riitta Uosukainen  Sampolan yleisöä.

 

TOIJALAN Sampola antoi tilaisuudelle arvokkaan lisän, sillä talon seinälaatassa muistutettiin juhlivan seuran perustamisesta kyseisessä rakennuksessa ja Karjalan Liiton synnystä Toijalassa tammikuussa 1940.

Akaan Karjalaseuran puheenjohtaja Eija Hatakka-Peltonen luotsaa lähes 130 jäsenen aktiivista yhdistystä. Syksyn aikana jäsentilaisuuksissa on kuultu esitelmiä Sakkolan ja Raudun kirkoista, tarinoita sotalapsuudesta ja pystytettiin Akaan pääkirjastoon karjalainen kirjanäyttely.

–Teemme tiivistä yhteistyötä muun muassa Vesilahden Karjalaseuran kanssa. Seuramme perustettiin joulukuussa 1940 ja jatkosodan jälkeen toiminta virisi uudelleen vuoden 1945 alussa.

– Alussa sakkolalaiset olivat näkyvästi mukana seuratoiminnassa ja sitten muolaalaiset. Nyt jäsenemme edustavat yli 30 rajan taakse jäänyttä pitäjää. Eniten on juuria Muolaaseen ja Viipuriin, kertoo puheenjohtaja.

 

 

 

KUVA:  

Juhla vietettiin historiallisessa Toijalan Sampolassa. Oikealta Akaan Karjalaseuran puheenjohtaja Eija Hatakka-Peltonen, valtioneuvos Riitta Uosukainen ja miehensä Topi, juhlivan seuran varapuheenjohtaja Heikki Teräväinen sekä Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg. LUE LISÄÄ 26.11. KARJALA-LEHDESTÄ

 

 

Suistamon Sähkössä on aineksia kulttibändiksi

Suistamon Sähkön levynjulkistamiskonsertti Helsingin Gloriassa oli samalla Anne-Mari Kivimäen tohtorintutkinnon akateeminen näyte, josta oli akateemisuus kaukana.

 

MATTI TUOMISTO

 

 

Suistamon Sähkö soittaa minimalistista nykykarjalaista teknotrancea, jossa laululla ja niiden sanoilla on iso merkitys. 

Yhtyeen nimi viittaa Anne-Mari Kivimäen Suistamo-perinnelaboratorioon ja elektroniikkaan yhtyeen soinnissa. 

Se viittaa myös sähkön tuloon 1930-luvun Suistamolle ja nyt sähkömusiikin tuloon. 

Nimi viittaa myös bändin koneosastosta vastaavan Eero Grundströmin levyn ja yhtyeen taustoissa käyttämään nauhoitukseen, jonka hän teki Ignoilan vanhassa vesivoimalassa. Siinä Tampellan vanha generaattori jytistää yhä sähköä Hyrsylän mutkassa, vaikka oli näitä voimaloita Suistamollakin.

Grundström tunnustautuu äänien keräilijäksi. Näitäkin ääniä tallentui Grundströmin nauhoittimeen: kun auto kulkee kuoppaisella tiellä ja tavarat heittelehtivät sinne tänne, tai kun askeleet uppoavat Kollaajoen rantasuohon. Tällaiset rytmien ”tosisoinnit” tuovat nykykarjalaisesta teknoa lähemmäs arkikorvaa.

”Suistamon pitäjän myllyt jauhoi Suistamon sähkön / Ai jai / Blinnikan mylly ja pärehöylä Karjalan puun mylly Loimolassa / Vanhempia myllyjä oli Palomyllyn kylässä Bukuleilla / Suistamon pitäjän myllyt jauhoi Suistamon sähkön...”, Anne-Mari Kivimäki riimittää yhtyeen nimisävelmää.

 

 

Levy kaikista viidestä

tohtorikonsertista

 

Venäläistä Notka-haitaria soittavan Anne-Mari Kivimäen taiteelliseen tohtorintutkintoon Sibelius-Akatemiassa kuuluu kaikkiaan viisi itsenäistä konserttia. Kansanmuusikko päätti jo alun perin toteuttaa jokaisesta konsertista levyn. 

Kaikesta jäisi äänidokumentti, mutta paljon enemmänkin: alkusyksystä julkaistu Lakkautettu kylä -albumi nousi marraskuussa maailmanmusiikin World Music Charts Europe -listalle.

 

Laulava huuliharpun ja harmoonin soittaja Eero Grundström oli mukana tekemässä konemaisemaa jo sarjan ensimmäiseen levyyn ja konserttiin, Aikapyörä ja pirunpeli -ohjelmaan. 

Mutta yhteissoitot Kivimäen kanssa alkoivat jo teini-iässä 1980-luvun lopun kansanmusiikkileirillä. 1990-luvulla menestyi Spontaani vire -yhtye ja niin edelleen. Vaikka siis Suistamon Sähkö on aivan uusi kokoonpano, siinä soi yhteinen pitkä kokemus.

Suistamon Sähkö -levyuutuuden on julkaissut Kihtinäjärvi Records, joka on Kivimäen ja bändin laulavan tanssijan Reetta-Kaisa Ileksen Puhti-yhtiön levymerkki. Suistamon Sähkön täydentää kvartetiksi Tuomas Juntunen, hänkin tanssiva laulaja.

Glorian lavalla ovat taustalla Grundström ja Kivimäki. Live-ohjattu konemusiikki ja vanhan maailman ilmaa hengittävä, nytkähtelevä Notka kohtaavat. Edessä esitanssijat ja -transsijat Iles ja Juntunen. Vahva symmetrinen ja dynaaminen kuvio, joka saa Suistamon Sähkön vaikuttamaan itseään suuremmalta.

 

 

KUVA:  

Suistamon Sähkö ylpeänä esittää : vas. Tuomas Juntunen, Reetta-Kaisa Iles, Anne-Mari Kivimäki ja Eero Grundström. (Kuva: Inka Ylihärsilä)


 

 

LUE LISÄÄ  26.11. KARJALA-LEHDESTÄ

 

 

Lennart Oeschin vanhemmat muuttivat Sveitsistä Karjalaan

LASSE KOSKINEN

 

 

Filosofian tohtori Vesa Määttä on tehnyt vuosien tutkimustyön kootessaan Karl Lennart Oeschin elämäkertaa. Työ valmistui syksyllä 2015 ja on ilmestynyt kirjana K.L. Oesch – ylivoimaa vastassa (Gummerus). Määttä väitteli tohtoriksi vuonna 2010 jääkärieversti Matti Laurilasta.

Sveitsiläinen Christian Oesch oli suurperheen poika, joka perehtyi juustonvalmistukseen kotikylänsä meijerissä. Työpaikka löytyi Veikkolan hovin meijeristä Valkjärveltä Karjalankannakselta. Oli aika pyytää hänen kihlattunsa Anna saapumaan myös Karjalaan. Anna ja Christian vihittiin Viipurissa. 

 

Perhe

vaurastui

 

Vuonna 1886 Christian Oesch vuokrasi Sveitsistä saapuneen serkkunsa Jacobin kanssa Ivaskan hovin meijerin Räisälästä. Jacob-serkku lähti Pietariin ja Christian muutti Tohmajärvelle, jossa perusti juustomeijerin, hankki maatilan ja perusti sementtituotetehtaan ja tarmoa riitti vielä puutavarakauppoihin. 

 

Perheeseen syntyi seitsemän lasta, joista kuusi selvisi aikuisikään. Yksi heistä oli 8. elokuuta 1892 syntynyt Lennart, joka kävi oppikoulunsa Viipurin Reaalilyseossa. Ylioppilaaksi hän pääsi Sortavalan Reaalilyseosta vuonna 1911 hyvin arvosanoin.

Vuosina 1911 – 1915 Lennart Oesch opiskeli luonnontieteitä Helsingin yliopistossa ja kuului sen Karjalaiseen Osakuntaan. Filosofian kandidaatin tutkinto oli jo lähes suoritettu, kun hän kuuli suomalaisille Saksassa avautuvasta upseerikoulusta. Sinne hän aikoi ja kävi kertomassa suunnitelmistaan kotiväelleen Sortavalassa. Saksaan hän lähti helmikuun alussa 1915 Tornion kautta.

 

Karjalan

rintamalle

 

Lennart Oesch palasi jääkärien pääjoukon mukana 25. helmikuuta 1918 Vaasaan. Sieltä hän matkusti kotikaupunkiinsa Sortavalaan, jossa koulutettiin ja perustettiin Karjalan jääkäripataljoona 4. maaliskuuta 1918. Maaliskuun lopussa se sai käskyn Raudun rintamalle. Junakuljetus alkoi Sortavalasta. 

Karjalan rintamalla taistelut päättyivät huhtikuun lopussa 1918 ja Oeschin jääkäripataljoona asettui varuskunnaksi Viipurin Papulan kasarmeille. Hänet nimitettiin 4. jääkärirykmentin väliaikaiseksi komentajaksi ja ylennettiin jääkärimajuriksi.

Eri palveluspaikkojen jälkeen Lennart Oesch nimitettiin vuoden 1920 lopulla Viipurin Rykmentin komentajaksi. Rykmentti siirrettiin Käkisalmesta ja Sakkolan Kiviniemestä Haminaan. Siellä hänet ylennettiin jääkärieverstiluutnantiksi. Yksi Tohmajärveltä tulleista alokkaista tunnisti Oeschin ”Juusto-Össin” pojaksi.

 

Kuva: 

Kenraali K. L. Oesch Viipurin takaisinvaltausparaatissa 31. elokuuta 1941 – SA-kuva.


 

LUE LISÄÄ 26.11. KARJALA-LEHDESTÄ

 

 

Omapäinen mielten lumooja

I. K. Inhan alakuloinen katse on tuttu monista häntä käsittelevistä teoksista. Ehkä vasta nyt ymmärretään, miten suuren työn mies teki 64-vuotisen elämänsä aikana. Siksi jokainen uusi kirja on paikallaan. 


 

KANERVA FRANTTI

 

 

Sopivasti kirjailijan syntymän 150-vuotispäivän kunniaksi Panu Rajala asettuu erakoituneen valokuvaajan ja muistelijan hahmoon. Moniääninen romaani perustuu suurimmaksi osaksi todellisiin tapahtumiin. Se on sen verran taitavasti juoksutettu kokonaisuus, että Finlandia-raatikin kiinnostui. 

”Intoilija, Fotografin muistikuvat” sijoittuu aikaan, jolloin Suomea punnerrettiin varteenotettavaksi kansakunnaksi. 1860-luvulla syntyneet nuoret miehet ottivat ison urakan. Heistä Janne Sibelius, Eero Järnefelt, Pekka Halonen ja Juhani Aho olivat Konrad Into Nyströmin koulutovereita, Aho kalakaveri. Muun muassa he sävelsivät, kirjoittivat ja maalasivat Suomelle sankareita uhkuvan menneisyyden Kalevalasta, kun muita varteenotettavia heeroksia ei ollut. He valitsivat maalle kauneimmat mäet ja männyt. 

 

 

Lahjakas 

ja jaksava

 

Inha syntyi 12. marraskuuta 1865 Virtain pitäjässä. Oikean nimensä hän vaihtoi vuonna 1887 taiteilijanimeen, joka kuulosti paremmalta ja joka mitä ilmeisimmin toi mieleen niin edesmenneen pikkusisaren kuin Inhan seudun kauniit maisemat. 

Aikansa hän opiskeli Keisarillisessa Aleksanterin Yliopistossa, mutta veri veti maailmalle. Kielitaitoa riitti: Inha osasi ruotsia, saksaa, englantia, ranskaa, italiaa, latinaa ja kreikkaa. Hän toimitti aineistoa muun muassa Uudelle Suomettarelle vuodesta 1890 lähtien lähes parinkymmenen vuoden ajan. 

Koulussa lempinimen Nyyskä saanut Inha jäi taiteilijatovereittensa varjoon, vaikka taisi ehtiä elämässään paljon enemmän kuin he: hän oli valokuvaaja, tutkimusmatkailija, tietokirjailija, sotakirjeenvaihtaja, kääntäjä, jopa keksijä. Hänen töistään mainitaan usein Suomi kuvissa (1896), Kalevalan laulumailta (1911) ja Suomen maisemia (1909).

Valokuvia kiitettiin kyllä, mutta ihmisenä hän olisi tarvinnut kunnon tukijoukot, jottei olisi sohlannut asioitaan. Miehen kohtaloksi koitui yliherkkä ja epävakaa luonne. Loppuvuodet Inha kärsi leukemian ohella harhoista, katkeroitui ja kuoli yksinäisenä Helsingissä 3. huhtikuuta 1930.

 


LUE LISÄÄ 26.11. KARJALA-LEHDESTÄ

 

Huoltotoiminta oli tärkeä osa lottien työtä

Reilut 70 vuotta sitten otettu valokuva vaikuttaa ihmeen tutulta. Kuvassa lotat seisovat vaatevuoren edessä valmiina lajittelutehtävään. Evakkojen ”kotouttaminen” oli yksi niistä lukemattomista töistä, joilla kotirintaman lotat auttoivat sotavuosina.


KANERVA FRANTTI

 

Evakot olivat oman maamme kansalaisia eivätkä siksi rinnastettavissa nykyisiin turvapaikanhakijoihin, mutta yhtäläisyyksiä vastaanottamisen organisoinnissa löytyy. 

– Evakkoja pyrittiin auttamaan niin hyvin kuin taidettiin. Sodan alussa materiaalista apua olikin hyvin tarjolla, kertoo Turun lottien historiaan perehtynyt tietokirjailija Tapani Kunttu.

Jo ennen talvisotaa Turussa oli useita lottien osastoja suojeluskuntaa avustamassa. Lottien tinkimättömänä ja työlleen täydellisesti omistautuneena ”äitinä” toimi vapaaherratar Ingrid Gripenberg, kaupungin ensimmäisen lottaosaston perustaja. Hänen haukansilmänsä ulottui kaikkialle, aina lottien hameenhelman pituutta myöten.

Lottaosastojen johtajat kohdistivat sodan alkuvaiheissa apunsa rivakasti konkreettiseen työhön. Siirtoväen toimisto avasi ovensa maaliskuussa 1940 Puutarhakatu 6:ssa. 

 

Toimisto

ensikotina

 

Kertoman mukaan tämä toimisto oli ”enemmän koti kuin pelkkä laitos”. Sinne oli tuotu  ”kymmeniä vuoteita asuntoja vailla olevien ensi makuupaikoiksi. Samoin avarassa ruokailuhuoneessa aterioidaan kaksi kertaa päivässä ja moni on koko ensimmäisen kaupunkiviikkonsa saanut lotilta ruokansa”, kuvailee nimimerkki A.S. vuoden 1940 marraskuun Lotta Svärd -lehdessä. 

Lottien tehtävänä oli mennä siirtoväkeä vastaan rautatieasemalle, opastaa heidät toimistoon, laittaa ja tarjoilla ruokaa, vastata lahjoitustavaroiden jaosta ja siivouksesta. Kevään 1940 aikana toimistossa yöpyi keskimäärin vuorokaudessa noin 50–60 vierasta. 

Jokainen tulija kortistoitiin. 

– Siinä vaiheessa, kun luovutetulta alueelta saapuville avunhakijoille oli löytynyt asunto, lotat tulivat vielä apuun asunnon kalustamisessa ja erilaisten keittiö- ja taloustavaroiden hankkimisessa ja kuljettamisessa, kertoo Tapani Kunttu. 

 

Kuva:

Siirtoväen toimistossa lotat lajittelivat lahjoituksena tulleita vaatteita evakkojen tarpeisiin; läsnä myös suojeluskunnan edustajia. Kuva Tapani Kuntun teoksesta “Aatteellista toimeliaisuutta. Turun lotat rauhan ja sodan vuosina”.


 

 

 

LUE LISÄÄ 26.11. KARJALA-LEHDESTÄ

 

LUE 26.11. ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ!

• Karjalaista kulttuuria Kangasalla 75 vuotta

• Wiipurilaisen Osakunnan Laulajat konserttikiertueelle

• Kotkan Seudun VIipurilaisten juhlassa muisteltiin lämmöllä VIipuria

• Kansallispuvun juhlavuosi jatkuu vilkkaana

• Seiskarin suvut ja talot simunoiden teemana

• Paula Heikkinen: Vien lapset karjalaisen sukumme jalanjäljille

 

Seuraava lehti ilmestyy 26.11. (no 48)