Hunks Goes Folk. Kansanmusiikki ja kansantanssi ei rajoja tunne, eikä tunne muskelimiesten tanssiryh
2018-01-17 12:09:53

Folklandialla vain laivan laidat rajana

SUOMENLAHTI

Saattaa olla, että Hunks oli odotetuin esiintyjä, innostus tai ”mitä ihmettä”. Hunks Goes Folk – näin kansanperinnettä riisutaan! Eroottiseen showtanssiin erikoistunut miesten tanssiryhmä vetäisi raitaliivit valtavien rintalihasten osittaisena peittona vastuuta, ristaita ja kipakkaa askelta kansantanssin ja -musiikin Folklandia-festareilla, Silja-laivalla viime viikonloppuna.

Hunks koetteli kansantanssirajoja, jos sellaisia on. No ei ole. Vitivalkotukkainen Hunks, Antti Lehto kertoo, että vastaanotto yhteisöllisessä kansantanssin tapahtumassa kuitenkin mietitytti etukäteen.

– Mutta oli hienoa esiintyä, oli positiivinen, avoin yleisö. Kaikki ne iloiset kasvot ja energia, se on se juttu mistä esiintymisessä tykkään.

Hunksit treenaavat paljon. Uutta pitkää showta harjoitellaan kuukausia. Kansantanssi oli ryhmälle ihan uutta. Lehto sanoo tykkäävänsä haasteista, joten tanhuaskelilla täydennetty perusohjelma tuntui hauskalta idealta. Ja hänellä on tanhutaustaakin. Äiti, jolla on tanssi sydäntä lähellä, vei pienen vilkkaan poikansa tanhuryhmään. Lehto oli tosin niin pieni, ettei oikein muista siitä.

– Niin, onko tää Karjala-lehti? Itse asiassa mun mummo on karjalainen, tuli evakkoon Elimäelle!

”SYNNYTÄÄN JA KUOLLAAN ja välissä hiukan tanssitaan”. Ja melutaan, mitä Pohjanmaalla kansanmusiikin kasvattamaan Antti Paalaseen tulee. Paalasen kurkkulaulua muistuttava ääni-instrumentti, käsissä vähärivinen, pitkäksi venyvä ”pirunkeuhko” sen toisteinen, rähisevä huohotus ja jalan alla mikitetty tahdin tarkka polku ovat jotain mitä ei voi sanoin kuvata, ja tarkoitan sitä. Transsimusiikkia jos mikä. Paalanen on kansan musiikin uudisrakentajia.

Varsinaista kurkkulaulua kuuluu Silja Europan porrasaulassa, näköalahissien juuressa laulaa lähikorvaetäisyydelle, niukasti ja säestyksettä Onni Rajaniemi ”syysiltana hautasi kaivoin..”. Sottiisi soi käytäväsoittona, merinäköalan edessä pyörähtää extempore-hambo ja nakkien ja muusin cafeteriassa Ingå Spelmansgille soittaa haitareineen, viuluineen, kitaroineen iloiset lavatanssit, ukulelekin on mukana.

VARMA HITTI on mestarikansantanssija Antti Savilammen huutokatrilli. Suurella laivalla on suuri tanssilattia, mutta ei riittävä halukkaiden joukolle. Parketin ahtauteen mahtuu hädin tuskin muodostamaan huudetut kuviot. Mutta siitä viis! Yhteisöllinen kävelytanssi on kansantanssitapahtumien keskiyön riemuhuipennus. Nyt keskiyön katrilli oli Savilammen viimeinen. Hän totesi, että kaikkea aikansa ja 35 vuotta riittää tätä.

131 esiintyjäkokoonpanoa soitti, lauloi ja tanssi sydämensä, instrumenttiensa ja kroppansa kyllyydestä.  Se tekee 1094 esiintyjää. Ja lähes 3000 kansanmusiikin ja kansantanssin suurkuluttajaa nautti kellonympäryksellisen alan iloa kahdeksassa esiintymispisteessä, ja päälle portaikot, nurkat, kulmaukset, tasanteet ja hytit, joissa soitto soi. Vuorokausi ja 50 tanssiryhmää! Ulkomaisia esiintyjävieraita kuudesta maasta. Sellainen on kansantanssin ja kansanmusiikin puuhamaa Folklandia, jo 23. kerran.

ILO ILMAN viinaa on tanssia, mutta myös soittoa ja laulua. Baarillinen väkeä lauloi sillä moodilla maakuntalaulut läpi. Riemukkaan säestyksen polki harmoonilla Pia Rask, joka on levittänyt maakuntalaulujen ilosanomaa festivaaleilla pitkään. Encore valittiin huudon voimakkuudella ja Karjalaisten laulu 

TAINA SAARINEN


« Takaisin