Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala, taiteilija Tiina Torkkeli, ilmavalvontalotta, 94-vuotias Maija-Liisa Heino ja Lottaperinneliiton puheenjohtaja Kaija Vesala Sota ja Rakkaus –veistoksen paljastustilaisuudessa 5. kesäkuuta Mäntyha
2018-06-13 12:14:00

Lotta-veistos Sota ja rakkaus Taidekeskus Salmelaan

MÄNTYHARJU

 ”Jokaisessa Suomen kunnassa pitäisi olla Lotta-patsas” totesi Suomen Lottaperinneliiton puheenjohtaja Kaija Vesalan patsaan paljastamistilaisuudessa. Sanat muistuttavat suomalaisen naisen arvokkaasta työstä maamme hyväksi, niin rauhan kuin sodankin aikana. 

– Taiteilija Tiina Torkkelin suunnittelema ja valmistama upea lotta-patsas, on saanut taiteilijan mukaan alkunsa hänen isovanhempiensa sodanaikaisesta kirjeenvaihdosta. Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala on todennut: ”Lotat ovat patsaansa ansainneet. Heidän roolinsa Suomen itsenäisyyden tekijöinä on ollut kiistaton”, kertoi Kaija Vesala.

KESKUSTELUA sijoituspaikastaan herättänyt, hitsatusta ja sinkitystä teräksestä sekä hevosenkengistä toteutettu Sota ja rakkaus –veistos kuvaa lottaa ja hevosta.

– Alun perin sitä ei ollut tarkoitettu lotta-patsaaksi, vaan olin tekemässä Taidekeskus Salmelaan veistosta pohjautuen isovanhempieni sotakokemuksiin.

– Kuten lotat, myös hevoset toimittivat tärkeätä, aseetonta tehtävää sodassa; kuljettivat muonaa, tarvikkeita, haavoittuneita, evakoita. Hevonen oli paitsi sitkeä työtoveri, myös tärkeä lohdun tuoja sodan mielettömyyden keskellä, avaa Torkkeli taideteoksen muotokieltä.

– Lotan sylissä oleva hevosenkenkäpallo edustaa niitä asioita, kysymyksiä ja tunteita, mitkä sota ja rakkaus jättävät jälkeensä. 

Veistoksen jalustassa on pikkulottain kultaiset sanat, neljäs käsky; Kunnioita mennyttä ja usko tulevaisuuteen. 

TAIDEKESKUKSEN toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala korosti, että on etuoikeus ja suuri kunnia saada lottien työtä kunnioittava muistopatsas Mäntyharjulle ja samalla muistetaan suomenhevosen uljasta roolia sodan keskellä. 

Patsas on esillä Salmelassa kesän ajan. Lopullista sijoituspaikkaa ei ole vielä ratkaistu. Kiinnostusta ovat osoittaneet useat kaupungit kuten Rovaniemi, Lahti, Helsinki ja Riihimäki. Mäntyharjukaan ei ole pois suljettu lopullisena sijoituspaikkana kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen mukaan.

Lotta-patsaan ympärillä oli keväällä kohua, koska patsasta ei haluttu alkuperäiseen suunnittelupaikkaansa Forssaan. Tiina Torkkelin teos oli yksi kolmesta sinne tarjotusta patsasaihiosta. Nyt Torkkelin komea teos seisoo kunniapaikalla Taidekeskus Salmelan päärakennuksen päädyssä.

– Sodassa ja rakkaudessa taistelevat suuret tunteet, totesi kuvanveistäjä Torkkeli patsaan äärellä.

SALMELAN kesän 2018 nuori taiteilija on nurmeslainen taidemaalari Antti Hakkarainen (s. 1985). Hakkarainen maalaa töitään perinteistä klassista maalaustekniikkaa käyttäen ja yhdistelee kuviinsa nykypäivän ilmaisukeinoja. Lopputuloksena on värisinfonioita, mielikuvituksellisia kohtaamisia väripintojen kesken. Katsojalle tulee mieleen perinteisen kultakauden taidemaalareiden työt sekoitettuna paloihin sarjakuvaa. 

Hakkaraisen vahvana kokemuspohjana on luonto. Hän maalaa aina taulujensa luonnokset ulkona. Maalauksissa luonto toistuu valokuvan tarkkuudella – valo on voimaa hänen töissään. Hän sanookin olevansa elämän maalari. 

KESÄN taiteilijat Salmelassa: kuvataiteilijat Juhani Linnovaara, Paavo Pelvo, Susanna Pälviä, Jasmina Ijäs, Enni Kömmistö, Matti Metsämaa, työpari: Tuomo Rosenlund ja Johanna Pohjavirta. Kuvanveistäjät Arvo Siikamäki, Kimmo Schroderus, Olli Mantere, Johanna Häiväoja ja Mi Kuoppa. Taidemaalarit Marika Mäkelä, Jan Neva, Antti Hakkarainen, Eeva Vesterinen, Jakke Haapanen, Taneli Stenberg, Igor Baranov ja Nina Bask.

TARJA TUULIKKI IIVONEN


« Takaisin