Suomalaisilla maatiloilla työskenteli jatkosodan aikana noin 40 000 venäläistä sotavankia. SA-kuva
2018-03-14 10:29:28

Sotavankien lapset kantavat puhumattomuuden taakkaa

Kotirintaman maatiloilla työskenteli neljänä jatkosodan vuotena noin 40 000 venäläistä sotavankia. Puolustusvoimat oli laatinut tarkat sotavankeja koskevat ohjeistukset, jotka muun muassa kielsivät siviileiltä kaikenlaisen ylimääräisen kanssakäymisen heidän kanssaan. Määräykset eivät kuitenkaan pystyneet estämään sitä, että yhdessä työtä tehdessä ja arkea jakaessa luottamus syveni, ja vanki muuttui vihollisesta ystäväksi ja rakastetuksi, lapsille jopa sodassa olleen isän korvikkeeksi.

Kirjailija ja tutkija Ira Vihreälehto avaa lukijoille tänään torstaina ilmestyvässä kirjassaan ”Kunnes rauha heidät erotti” tarinoita neuvostosotavankien ja suomalaisten kohtaamisista jatkosodan aikana. Kirja on jatkoa hänen syksyllä 2016 julkaistulle esikoisteokselleen Tuntematon sotavanki. 

Tuntematon sotavanki kertoo Ira Vihreälehdon yrityksistä löytää isälleen isä, joka on Otavan koulutilalla Mikkelissä työssä ollut neuvostosotilas.  

Kirja sai laajasti julkisuutta ja sen tekijälle alkoi virrata yhteydenottoja, joissa kiiteltiin vaietun aiheen esille nostamista. Samalla monet kertoivat omia ja perheensä muistoja sotavangeista. Neuvoja isän ja isoisän löytämiseksi kysyttiin aina Belgiasta asti. 

– Sitä mukaan kun luin ja kuulin ihmisten tarinoita, vakuutuin, että ne ansaitsevat tulla tallennetuiksi, Ira Vihreälehto toteaa, mutta harmittelee samalla olevansa aiheen kanssa vuosia myöhässä.

– Monet aikalaiset ovat jo poissa. Se mitä sodan kokeneet itse olisivat kertoneet, voi erota suurestikin siitä, mitä heidän lapsensa näkivät.

Kunnes rauha heidät erotti -kirjassa ääneen pääsee neljäkymmentä muistelijaa. Alueellisesta tarinoissa liikutaan Hangosta Petsamoon, Viipurista Vaasaan. 

Venäläisten sotavankien ja suomalaisten siviilien kohtaaminen ei suinkaan aina sujunut kitkattomasti ja ongelmiakin syntyi, mutta päällimmäisenä Ira Vihreälehdon haastattelemilla ihmisillä oli heistä lämpimiä muistoja  ja lähes pelkästään hyvää sanottavaa.

– Kuulin monelta kuinka suomalaisittain vaikkapa Villeksi tai Jussiksi nimetty sotavanki oli ahkera työssään, rakasti lapsia ja veisti puusta leluja heille, ikävöi omiaan, lauloi kauniisti slaavilaisia sävelmiä ja itki, kun joutui palaamaan Neuvostoliittoon.

Ira Vihreälehto hämmästelee sitä, kuinka ennakkoluulottomia ja avarakatseisia sota-ajan ihmiset olivat päästäessään kotiinsa vihollisen joukoissa taistelleen ihmisen.

– He ovat kyenneet kohtaamaan jopa vihollisen humaanisti, toisin kuin me tämän päivän ihmiset, jotka pidämme esimerkiksi ulkomailta tulevia pakolaisia uhkana omalle turvallisuudellemme.

– Ylipäätään kaikki kirjaa varten tapaamani ihmiset ovat elämänasenteeltaan hyvin positiivisia ja vaikuttavat selviytyneen sota-ajan rankoistakin kokemuksista hyvin  ja ilman katkeruutta. On ollut todella hienoa havaita, kuinka maailma on korjannut heissä itseään koko ajan, kirjailija toteaa.

LUE LISÄÄ 15.3. ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ

PÄIVI PARJANEN-VÄTTÖ


« Takaisin