Helsingin suosituin hääkirkko on keskellä kaupunkia sijaitseva Vanha kirkko. – Prinsessa Ruususen ju
2018-01-17 12:23:51

Elämäntehtävä löytyi kirkkomusiikin parista

MIKKELI

“Isänäidiltä sain eniten tietoa Karjalasta, suvusta, evakkomatkoista ja siirtoväen sopeutumisesta uusille asuinsijoilleen.” 

Näin sanoo Helsingin tuomikirkkoseurakunnan johtava kirkkomuusikko, kanttori Anna Pulli. Hänen isänsä on syntynyt Vuoksenrannassa.

Ester-mummi oli syntynyt 1901 Amerikassa, jossa hänen isänsä työskenteli siirtolaisten pappina. Suomeen hän palasi vanhempiensa mukana jo kolmevuotiaana 1904. 

– Hän avioitui Viipurissa jo kouluaikanaan tapaamansa karjalaisen isänisäni kanssa seitsemän vuoden seurustelun jälkeen vuonna 1931 ja asui Vuoksenrannassa vuodet 1936–1939 ja 1941–1944. Sinä aikana hän ehti karjalaistua ja oppia muun muassa karjalanpiirakoiden teon. 

Vuonna 1977 syntyneen Annan lapsuudenkoti oli 1980-luvulla Espoon Matinkylässä. Sieltä oli lyhyt matka Kuitinmäkeen mummin luokse. 

 

ISÄNISÄ TEKI työuran pappina.  Annan vanhemmat ovat Esko ja Marjatta Pulli (o.s. Kesävaara) ja sisarukset Mikko ja Heikki

– Äidin vanhemmat olivat Yrjö ja Alina Kesävaara. Äiti on syntynyt Vihdissä. Hän on yksi kolmesta lapsesta. Äidinisä oli hämäläinen ja äidinäiti savolainen. 

– Isä on syntynyt Vuoksenrannan pappilassa. Hänen vanhempansa olivat Arvi ja Ester Pulli (o.s. Kuusisto), joille ennen Eskoa oli syntynyt Silja 1932 Mikkelissä sekä Riitta Uukuniemellä 1936. 

Ester-mummin isän juuret menevät Keski-Pohjanmaalle Kaustisiin, mutta Ester oli syntynyt Amerikassa. Suomeen palattuaan Kuusiston perhe asettui Nurmeksen ja Soanlahden kautta lopulta Virolahdelle vuosiksi 1908–1924. 

Ester-mummin vanhemmat Karoliina (o.s. Leskinen) ja Aleksanteri Kuusisto viettivät viimeiset 20 elinvuottaan (1924-1944) Hartolassa, jossa Aleksi toimi kirkkoherrana.  

Annan isänisä, vuonna 1905 Vuoksenrannan Sintolan kylässä syntynyt Arvi Pulli, kirjoitti ylioppilaaksi Viipurin Reaalikoulusta. Hän valmistui teologiksi Helsingin yliopistosta ja sai pappisvihkimyksen 1931. 

– Vaija toimi pappina ensin Suomenniemellä, Ruokolahdella, Tainionkoskella ja Uukuniemellä. Vuonna 1936 hänet valittiin kirkkoherraksi Vuoksenrannan seurakuntaan, joka oli lohkaistu 1920-luvulla Antrean seurakunnasta. Samana vuonna otettiin käyttöön Vuoksenrannan uusi kirkko. 

ISÄ PUOLIVUOTIAANA evakkoon. Pullien ensimmäinen evakkotie johti Kurikkaan. Annan isä oli evakkomatkan alkaessa vasta puolivuotias. 

Kurikasta palattiin Vuoksenrantaan syksyllä 1941. Toisen kerran sieltä lähdettiin kesällä 1944. Koska Arvi Pulli oli määrätty alkuvuodesta 1944 sotilaspapiksi Syvärille, evakkotaipaleelle lähti Ester Pulli lasten, tavaroiden ja seurakunnan arkiston kanssa. 

– He päätyivät Ähtärin kautta 1946 Joutsaan, josta tuli uusi kotipaikka yli kahdeksikymmeneksi vuodeksi. 

Arvi Pulli hoiti Joutsan kodistaan Vuoksenrannan seurakunnan toimintaa vuodet 1946–1949 eli siihen saakka, kunnes evakkoseurakunnat lakkautettiin. 

Ahkera ja sisukas Ester Pulli oli miehensä apuna. Hän oli jo Vuoksenrannassa palvellut seurakuntalaisia kirkkoherranvirastossa.  Vuoksenrantalaisia asutettiin Joutsan lisäksi Hartolaan, Sysmään ja Pertunmaalle.

– Vuodesta 1950 lähtien vaija toimi Joutsan kirkkoherrana. Siitä virasta hän jäi eläkkeelle 1970, jolloin muutti mummin kanssa Helsingin Lauttasaareen. Vaija kuoli 1978. Hän ehti vielä kastaa minut Viattomien lasten päivänä 1977. Mummi kuoli 1994. 

Annan Esko-isä teki työuransa ensin pankinjohtajana ja myöhemmin isännöitsijänä oman toiminimen kautta. Hän oli Karjalatalon isännöitsijä 2000–2003. 

ANNA OLI tekemässä sukukirjaa. Arvi Pulli kuului aikanaan Vuoksenranta-Seuraan ja Vuoksenrannan pitäjän historiateoksen toimituskuntaan.  Esko Pulli on panostanut eläkevuosinaan sukuseuratoimintaan; hän on toiminut sekä Antrean Pullit Sukuseuran että Kuusiston sukuseuran puheenjohtajana. 

Anna oli toimittamassa 2016 valmistunutta sukukirjaa. Toimitusvastaavana oli sukuneuvoston puheenjohtaja Seppo Pulli. Vanhimmat suvun jäsenet on jäljitetty 1600-luvun puoliväliin. 

Esko ja Marjatta Pulli ovat käyneet 2002 Vuoksenrannassa. Anna ja hänen veljensä eivät vielä toistaiseksi. Karjalaisilla kesäjuhlilla Anna on kerran ollut isänsä kanssa.

ANNA TUTUSTUI pianoon jo lapsuudenkodissaan ja siitä tuli hyvin läheinen soitin. Vielä 12-vuotiaana hän suunnitteli ryhtyvänsä pianistiksi, mutta hylkäsi sittemmin ajatuksen.  Musiikki piti kuitenkin otteessaan. Mielessä kävi ajatus musiikinopettajan urasta, mutta sitten hän kiinnostui kirkkomusiikista. 

– Olin laulanut Olarin seurakunnan Satakielet-kuorossa 1984–1989, Heikki-veli lauloi Cantores Minores -poikakuorossa ja äitikin harrasti kuorolaulua. 

Anna valmistui Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolta musiikin maisteriksi 2003 ja 2008 vielä solistiseksi urkuriksi eli hänellä on kaksi maisterin tutkintoa. 


LUE LISÄÄ 18.1.2018 KARJALA-LEHDESTÄ

MARKKU SUMMA


« Takaisin