2019-03-20 09:52:55

Evakkotutkimus opettaa oppimaan menneestä

Turun, Helsingin ja Missourin yliopistojen sekä Väestöliiton tutkijat esittelevät ensimmäisiä havaintojaan poikkeuksellisen laajasta väestötason tutkimusaineistosta, joka kertoo yli 160 000 toisen maailmansodan aikaisen Karjalan evakon sopeutumiskokemuksista.

 

 

 

 

 

 

 
Lue lisää
2019-03-20 09:55:47

Löysin karjalaisuuteni tanhuryhmässä

HELSINKI

"Tanhuryhmä on parhaimmillaan monipuolinen kasvualusta nuoren liikunnalliselle, sosiaaliselle ja henkiselle kehitykselle.”

Näin sanoo Helsingissä asuva KTM Aino Romo,33, jonka sukujuuret menevät äidin kautta Rautuun. Nykyisin Aino kuuluu Pääkaupungin Karjalaisiin Nuoriin.

 

 

 
Lue lisää
2019-03-20 09:59:09

Karjalaa bunukoille

LAHTI

Salmi-Säätiössä pitkään vaikuttanut ja puheenjohtajan tehtävistä viime vuoden lopulla luopunut filosofian tohtori Raija Pyöli ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan. Raija Pyölillä on työn alla kaksi projektia, jotka molemmat liittyvät hänelle läheiseen aunuksenkarjalaan eli livviin.

 

 
Lue lisää
2019-03-20 10:08:43

LUE 21.3.2019 ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ!

• Evakkotutkimus opettaa oppimaan menneestä

• Isovanhemmilla on merkittävä rooli karjalan kielen siirtymisessä lapsille

• Raututaustainen Aino Romo: "Löysin karjalaisuuteni tanhuryhmässä"

• Vuoksen laulu tuo kesällä kolmiodraaman Nokialle

• Entisajan elämä oli myyttien rikastamaa myös Karjalan salokylissä

 

 

 
Lue lisää
2019-03-20 14:28:33

Kolumni

Ympäristöhistoriaa tarvitaan

 

Jani Karhu

Tutkija, Itä-Suomen yliopisto

 

Luontosuhde ja ympäristöasiat puhuttavat suomalaisia. Viime vuonna toteutetun laajan kyselyn mukaan 67 % suomalaisista liikkuu luonnossa vähintään kerran viikossa. Yli 90 % pitää luontoa tärkeänä ja uskoo luonnon lisäävän hyvinvointia ja terveyttä. Tähän liittyen on aivan viime aikoina keskusteltu muun muassa hakkuumäärien kestävyydestä sekä tuotu esille luonnon monimuotoisuuteen liittyviä näkökulmia ja metsätalouden sijaan pehmeämpiin ja aineettomiin arvoihin pohjautuvia kantoja (HS 12.3.). 

 

 
Lue lisää
2019-03-20 10:13:18

14.3. LIITTEENÄ SÄKKIJÄRVI-LEHTI

14.3. lehdessä otettiin merkittävä askel karjalaisten toimijoiden yhteistyölle. Säkkijärvi-säätiö päätti kokeilla Säkkijärvi-lehden julkaisemista kaksi kertaa Karjala-lehden liitteenä. Ensimmäinen liite oli 14.3. ja toisen kerran Säkkijärvi-lehti ilmestyy Karjalan rinnalla torstaina 11. huhtikuuta.

 
Lue lisää
2019-03-20 10:40:44

Siviilien elämää rintamien takana vuosina 1939-44

TAMPERE

Karjala-lehti kokosi näyttelyn SA-kuvista ja klubin tiloihin Puutarhakadulle tulee myös hieman ajan henkeen liittyvää esineistöä Karjalaisseurojen Tampereen piiriltä. Kaikille avoin maksuton näyttely kuvaa osaltaan muun muassa lasten ja naisten kohtaloita tuona aikana.

Näyttely on avoinna kesäkuun alkuun, jonka jälkeen se tulee esille Karjala-lehden osastolle Hämeenlinnan Karjalaisille kesäjuhlille 14.-16. kesäkuuta. Tampereen Suomalaisen Klubin ravintola ja näyttelytila ovat avoinna ma–pe klo 11–14, ke 11–21 ja la klo 10.30–15.

 
Lue lisää
2019-03-20 10:40:44

Karjala-lehti astuu kännykkään

LEHTEMME uudistui digitaalisesti.  Karjalan verkkolehdessä jutut ja kuvat nousevat jatkossa paremmin esiin klikattaessa. Lehden visuaalisuutta lisätään myös videoilla ja verkkolinkeillä, joilla voidaan ohjata klikkaamalla suoraan muiden karjalaisten toimijoiden sivuille.

 

 
Lue lisää