2020-06-18 13:00:28

Korhoskat tekevät makumatkoja Karjalaan

VALTIMO

Valtimon Puukarista kuuluu tällä hetkellä kummia. Kaksi Korhosta Taru ja Anni löivät hynttyyt yhteen ja mukaan tuli vielä viestinnän ammattilainen Matti Koukkari. Kevään mittaan kolmikolta alkoi syntyä verkkokursseja, joissa kerrotaan vanhojen karjalaisten perinneruokien valmistuksesta sekä luonnonmukaisen ruoan saattamisesta ruokapöytiin. 

– Meitä kaikkia yhdistää pohjoiskarjalaisuus, perinteiden kunnioittaminen ja näköjään vielä samanlainen hulluus. Puhetta ja naurun räkätystä riittää koko ajan. Ajattelin, että minun on itse alettava tehdä vanhoja perinneruokia, koska kumpikaan mummo ei ole niitä enää tekemässä, Taru Korhonen sanoo. 

Lue lisää
2020-06-17 12:50:17

Valkjärven Marskin ritari lepää Jämsässä

JÄMSÄN sankarihautausmaalle on siunattu Mannerheim-ristin ritari Tauno Savolainen, joka ei koskaan asunut Jämsässä, eikä edes käynyt Jämsässä. Kuka ihmeen Savolainen ja miksi hänet haudattiin paikkakunnalle?

Järjestyksessä 24. Mannerheim-ristin ritari Tauno Toivo Savolaisen osoitti jo talvisodassa 1939–40 rohkeutta ja omatoimisia ratkaisuja. Talvisodassa kranaatinjoukkueen viestimiehenä ErP 5:ssä palvellut Savolainen palkittiin molemmilla vapaudenmitaleilla, Mannerheimin erityistunnustuksen kera.

Lue lisää
2020-06-17 12:48:48

Turkkiin kotiutunut pesunkestävä karjalainen

ALANYA

Vaalin karjalaista identiteettiäni täällä Turkissa monin tavoin. Karjalaisuus jatkuu myös lapsissani. Hekin sanovat ”mie ja sie”, rääkkyläjuurinen Minna Rautiainen-Cimrin kertoo.

Minna muutti Turkkiin 2002 tavattuaan Alanyassa työmatkalla tulevan miehensä Sükrün vuotta aikaisemmin.

– Meillä on kaksi lasta, 14-vuotias tytär Aida ja 10-vuotias poika Aleksi. Puhun lasteni kanssa ainoastaan suomea. Tyttäreni suomen kieli on erinomainen ja poikanikin oikein hyvä.

Minnan yhteydenpito Suomeen on aktiivista. Hän tuo perheensä syntymäkunnailleen joka vuosi vähintään kahdesti ja on pitkiä aikoja. Nyt he odottavat malttamattomana, pääsevätkö tänä vuonna mummolaan.

Lue lisää
2020-06-17 12:46:56

KOLUMNI

Aina joku kintereillä?

ANNA KORTELAINEN

kirjailija

 

VOIMAKAS tunnistamisen oivallus iskee yllättäen television äärellä: nuo aikalaiseni kuvaavat raastavasti evakkouden kokemusta. Aikalaiset ovat televisiokameralle puhuvia japanilaisia, joiden katseessa on kotoaan ja juuriltaan äkillisesti temmatun ihmisen lohduttomuutta.

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus maaliskuussa 2011 johtui maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunami-hyökyaallosta. Onnettomuus oli maailmanhistorian toiseksi pahin ydinvoimalaonnettomuus Tšernobylin onnettomuuden jälkeen. Fukushiman katastrofin seurauksena seudulta evakuoitiin yli 160 000 ihmistä.

Lue lisää
2020-06-17 12:45:06

LUE 18.6.2020 KARJALA-LEHDESTÄ

• Karjalan Liitto otti vastuun Karjala-lehden taloudesta

• Valkjärven Marskin ritari lepää Jämsässä

• Korhoskat kuvaavat verkkokursseiksi perinnettä, luomua ja villiyrttejä

• Minna Rautiainen-Cimrin, Turkkiin kotiutunut pesunkestävä karjalainen

• Arjen ja pyhän kuvia Obinitsasta Setomaalta

• Sijoiltaan joutunut evakkojoukko herää henkiin Lappeenrannan näyttelyissä

• Risto Vilhusen lahjoittamaa esineistöä esillä Jumalainen valo-näyttelyssä

Lue lisää
2020-06-11 07:55:30

Siviilien elämää rintamien takana vuosina 1939-44

TAMPERE

Karjala-lehti kokosi näyttelyn SA-kuvista ja klubin tiloihin Puutarhakadulle tulee myös hieman ajan henkeen liittyvää esineistöä Karjalaisseurojen Tampereen piiriltä. Kaikille avoin maksuton näyttely kuvaa osaltaan muun muassa lasten ja naisten kohtaloita tuona aikana.

 

 Näyttelyä voidaan esitellä myös muina aikoina sopimuksen mukaan, yhteydenotot: sointula@kolumbus.fi / Sointu Lanki.

Lue lisää
2020-06-11 07:55:13

Karjala-lehti astuu kännykkään

LEHTEMME uudistui digitaalisesti.  Karjalan verkkolehdessä jutut ja kuvat nousevat jatkossa paremmin esiin klikattaessa. Lehden visuaalisuutta lisätään myös videoilla ja verkkolinkeillä, joilla voidaan ohjata klikkaamalla suoraan muiden karjalaisten toimijoiden sivuille.

Lue lisää
2020-06-11 07:58:39

LUE KARJALA-LEHTI VERKOSSA

POSTIN lakko aiheutti viivästyksiä Karjala-lehden jakeluun. KARJALA-lehdet 21.11. ja 28.11. ilmestyivät vain digilehtinä.

Lakon aikana ilmestyneet  Karjala-lehden verkkolehdet pääset lukemaan veloituksetta osoitteessa  https://karjalalehti.edocker.com/…/10ba0fc2-ceba-11e7-9503-…

 

Voit ladata myös Karjala-sovelluksen puhelimeesi tai tablettiisi https://www.karjala-lehti.fi/index.php?p=33

Lue lisää