2020-12-02 10:40:07

”Hän on kunnian ristinsä ansainnut”

NARVAN marssin raskas poljento saattoi Mannerheim-ristin ritari numero 95 Tuomas Gerdtin (1922–2020) lauantaina vaimonsa Lean rinnalle Lappeenrannan Lepolan hautausmaalla. 

Harmaan marraskuun vieno tuuli siivitti nollakelin miinuksen puolelle Gerdtin omaisten, tasavallan presidentti Sauli Niinistön, puolustusministeri Antti Kaikkosen ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Lauri Kivisen kunnioittaessa ritarin arkun siirtoa hautaansa. Lauritsalan kirkon yksityisen siunaustilaisuuden jälkeen tuhannet jättivät neljän kilomerin matkalla Lepolaan jäähyväisiä saattoletkalle lapsiperheistä sota-ajat kokeneisiin.

Presidentti Niinistö kantoi edellisenä päivänä presidentti J.K. Paasikiven 150-vuotisjuhlavuoden pääjuhlassa huolta siitä, että kansalaisten osallisuuden tunne uhkaa rakoilla. Lauantaina yhtenäisyyden aisti. Hautajaiset hiljensivät. Marskin ritareille omistettu valtakunnallinen suruliputus vaikutti suomalaisiin. Tunnelmassa muhi vastaus presidentin kysymykseen, riittääkö meillä enää kykyä ja halua sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä?

Lue lisää
2020-12-02 10:35:10

Neuvottelut Moskovan rauhan rajasta alkoivat Viipurissa

SATAVIISI kunniakasta päivää kestänyt Talvisota päättyi Moskovassa 12.3.1940 allekirjoitettuun rauhansopimukseen. Sopimus astui voimaan seuraavana päivänä klo 12.

Kesän 1940 rajankäyntiin asti oli olemassa vain demarkaatiolinja, jonka kulusta suomalaisten ja neuvostoliittolaisten käsitykset erosivat toisistaan. Suomalaiset joukot olivat vetäytyneet 25.3. klo 20 mennessä linjan luoteispuolelle.

Demarkaatiolinja oli noin seitsemän kilometrin levyinen. Pääteiden suunnissa maastonkohdat oli suljettu puomeilla ja yhtymien jälkijoukkojen vartiomiehillä.

Venäläiset joukot ylittivät rauhansopimuksen mukaisen viivan jopa useita kilometrejä, esimerkiksi Joutsenon Suokumaan suunnassa noin seitsemän kilometriä. Suurin erimielisyys syntyi Enson kohdalla kulkevasta valtakunnanrajasta.

Lopullisesti kysymys ratkesi vasta heinäkuussa 1940. Rauhansopimuksen mukaisen rajaviivan merkitseminen maastoon vakiinnutti lopullisesti olosuhteet valtakunnanrajalla.

Lue lisää
2020-12-02 10:32:54

Stig ihastutti monet Vain Elämää –ohjelmassa

HELSINKI

STIG-artisti eli Pasi Siitonen on suositussa Vain Elämää -televisio-ohjelmassa onnistunut tuomaan esiin monipuolisuuttaan muusikkona. Pari viikkoa sitten hän esitti Yona-artistin kanssa todella koskettavan version Mariska & Pahat Sudet -kokoonpanon Kukkurukuusta.

Vaasalaisen Klamydia-yhtyeen Pienen Pojan Elämää -kappaleesta Stig teki kantrihenkisen version. Biisin sanoituksia hän muokkasi siten, että kappale sijoittui Helsinkiin.

– Olen aina asunut Helsingissä kantakaupungissa. Yksi idea, miksi lähdin mielelläni Vain Elämää -ohjelmaan mukaan oli se, että minulla on tarjota katselijoille sellaista yllättämispotentiaalia. On ollut kiva saada näyttää osaamista taustallani, sillä minun tekemisissäni on korostunut huumoripuoli, Stig totesi.

 

Lue lisää
2020-12-02 10:27:26

KOLUMNI 3.12.2020

Kaupallinen media Ylen kimpussa


RISTO UIMONEN

 

LEHDISTÖ on nokitellut kautta aikain Yleisradiota, mutta on tunnustanut Ylen arvon tiedonvälityksessä. Kaupallisen median Yle-kritiikissä on kuitenkin alkanut näkyä erikoisia irtioton piirteitä viime aikoina.

Ylen ja kaupallisen median välillä on vallinnut joistakin yksittäisistä purkauksista huolimatta vuosikymmeniä yhteisymmärrys siitä, että molempia tarvitaan demokratiassa moniäänisyyden vuoksi ja että niille riittää tilaa toimia. Lehdistön talousongelmat ovat kuitenkin jyrkentäneet kaupallisen median asenteita Yleä kohtaan.

Lue lisää
2020-12-02 10:25:09

LUE 3.12.22020 KARJALA-LEHDESTÄ

• Tuomas Gerdt on kunnian ristinsä ansainnut - Presidentti näki surusanomassa jotain ikuisesti kestävää

• Vaatimaton Marskin ritari osoitti rohkeutensa tiukoissa paikoissa

• Neuvottelut Moskovan rauhan rajasta alkoivat Viipurissa

• Lahjakas Stig ihastutti monet Vain Elämää-ohjelmassa

• Virkki-säätiö uusien innovaatioiden äärellä

• Jutta Seppinen on klassisen musiikin monitaituri

 

Lue lisää
2020-11-25 11:51:57

Karjala-lehti ei saa kuolla

KUTEN Karjala-lehden historiaan perehtyneet tietävät, päivättiin Karjalan Kirjapaino Oy:n perustamiskirja Viipurissa 20. maaliskuuta 1901, piakkoin 120 vuotta sitten. Yhtiön tarkoitukseksi määriteltiin harjoittaa kirjapaino-, kustannus- ja sanomalehden julkaisuliikettä. Senaatti vahvisti yhtiöjärjestyksen 29. maaliskuuta 1901 ja yhtiön varsinainen perustava kokous pidettiin samana vuonna 15. toukokuuta.

Karjalan Kirjapaino Oy:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin tukkukauppias William Lindell(sittemmin Otsakorpi). Yhtiön osakepääomaksi sijoitettiin 50 000 markkaa (vuoden 2019 rahassa 236 000 euroa).

Viipurissa ilmestyi 6. elokuuta 1901 Karjalan Sanomien näytenumero. Kymmenen päivää myöhemmin ilmestyi toinen näytenumero. Aika oli kuitenkin hankala.  Valtiovalta seurasi tarkasti lehdistöä ja ”liian suomalaismieliset” toimittajat olivat pannassa. Vihdoin löytyi sopiva mies. Farmaseutti O. E. Vuorinen oli ollut poliittisiin selkkauksiin ”viaton”, hyväntahtoinen mies. Syksyllä 1903 kuvernööri antoi luvan, että Vuorinen voi olla uuden lehden vastaava toimittaja.

 

KARJALAN näytenumero ilmestyi 4. joulukuuta 1903 ja joulukuun aikana tuli kolme muutakin näytenumeroa. Tammikuun 1. päivästä 1904 Karjala alkoi ilmestyä kuusi kertaa viikossa. 

Lue lisää
2020-06-11 07:55:30

Siviilien elämää rintamien takana vuosina 1939-44

TAMPERE

Karjala-lehti kokosi näyttelyn SA-kuvista ja klubin tiloihin Puutarhakadulle tulee myös hieman ajan henkeen liittyvää esineistöä Karjalaisseurojen Tampereen piiriltä. Kaikille avoin maksuton näyttely kuvaa osaltaan muun muassa lasten ja naisten kohtaloita tuona aikana.

 

 Näyttelyä voidaan esitellä myös muina aikoina sopimuksen mukaan, yhteydenotot: sointula@kolumbus.fi / Sointu Lanki.

Lue lisää
2020-09-16 10:13:25

Karjala-lehti astui kännykkään

LEHTEMME uudistui digitaalisesti.  Karjalan verkkolehdessä jutut ja kuvat nousevat jatkossa paremmin esiin klikattaessa. Lehden visuaalisuutta lisätään myös videoilla ja verkkolinkeillä, joilla voidaan ohjata klikkaamalla suoraan muiden karjalaisten toimijoiden sivuille.

Lue lisää
2020-06-11 07:58:39

LUE KARJALA-LEHTI VERKOSSA

POSTIN lakko aiheutti viivästyksiä Karjala-lehden jakeluun. KARJALA-lehdet 21.11. ja 28.11. ilmestyivät vain digilehtinä.

Lakon aikana ilmestyneet  Karjala-lehden verkkolehdet pääset lukemaan veloituksetta osoitteessa  https://karjalalehti.edocker.com/…/10ba0fc2-ceba-11e7-9503-…

 

Voit ladata myös Karjala-sovelluksen puhelimeesi tai tablettiisi https://www.karjala-lehti.fi/index.php?p=33

Lue lisää