Muistomerkin toteuttajaksi valikoitui viipurilainen Zhogan kiviveistämö. Sopimuksen allekirjoittivat Pertti Joenpolvi (vas.), Dmitri Zhoga ja Tomi Härmä.
2019-02-20 13:58:33

Lallukoille muistomerkki Viipurin Ristimäelle

VIIPURI

Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus hankkii muistomerkin entisen puheenjohtajansa, kauppaneuvos Juho Lallukan ja hänen puolisonsa Marian hautapaikalle Viipurin Ristimäen Rauhalan hautausmaalle. Muistokivi teetetään viipurilaisessa kiviveistämössä, ja sitä koskeva sopimus allekirjoitettiin Lallukan talossa viime viikolla.

Pamaus-Seura toteuttaa hankkeen yhdessä Pro Sorvalin hautausmaa -yhdistyksen kanssa. Pamauksen edustajia hankkeessa ovat johtokunnan jäsen Tomi Härmä ja kunniajäsen Kalevi Luukkainen. Pro Sorvalista mukana ovat puheenjohtaja Pertti Joenpolvi ja sihteeri Galina Pronin. Yhteyshenkilönä Viipurissa toimii Alla Matvienko.

Tomi Härmä toteaa Pamauksen palanneen vahvasti syntymäkaupunkiinsa. Lallukan muistomerkkihanke on paitsi kunnianosoitus arvostetulle puheenjohtajalle, myös yksi seuran tapa vaalia Viipurin perintöä.

– Tunnemme vastuuta nykyisestä Viipurista ja sen suomalaisajan kulttuuri- ja perintökohteista. Sen takia olemme muun muassa ostaneet Repolankadulla sijaitsevasta Lallukan talosta huoneuston, jonka Taidekeskus Salmela ja Tuomas Hoikkala avasivat taitelija-ateljeeksi vuonna 2010. 

Tulevana kesänä Pamaus kunnostaa talon kadunvarren aidan ja portin sekä pyrkii palauttamaan aitaan alkujaan kuuluneet, kuvanveistäjä Emil Halosen tekemät patsaat paikoilleen.

Patsaista yksi, graniitista veistetty Viljelijän vaimo -naishahmo on jo siirretty Monrepos´n puistosta Lallukan talon pihalle odottamaan paikalleen asentamista.

– Kaksi muuta patsasta on Viipurin linnassa, mutta ne on luetteloitu museoesineiksi, emmekä todennäköisesti saa niitä käyttöömme. Suunnitelmissa kuitenkin on, että niistä tehdään replikat jostain kiventyyppisestä materiaalista, Tomi Härmä paljastaa. 

Pertti Joenpolven mukaan Viipurin kaupunki on suhtautunut aivan ensimmäisistä, viime syksynä käydyistä neuvotteluista lähtien myötämielisesti muistomerkkihankkeeseen. 

Samaa vakuuttaa allekirjoitustilaisuudessa mukana ollut Viipurin kaupungin edustaja arkkitehti Oleg Lichowidow. Hän on tyytyväinen, että Ristimäen hautausmaa täydentyy Lallukoiden muistomerkillä. 

– Olemme kunnostaneet Ristimäen hautausmaata vuodesta 2008 lähtien. Siistimme ympäristöä ja parannamme hautojen välissä kulkevia hiekkakäytäviä niin, että esimerkiksi Lallukoiden haudalle ja siellä ennestään olevalle Suomen kenraalikuvernöörinä toimineen Alexander Thesleffin kunnostetulle muistomerkille on esteetön kulku.

Oleg Lichowidow iloitsee myös siitä, että Pamaus-Seura valitsi muistomerkin toteuttajaksi nimenomaan viipurilaisen yrityksen ja tukee näin välillisesti paikallista elinkeinoelämää.

Muistomerkin on suunnitellut arkkitehti Per-Mauritz Ålander, ja se tehdään Antreasta louhitusta harmaasta graniitista. Muistomerkki on kevennetty versio Lappeenrannassa sijaitsevasta alkuperäisestä merkistä. Suunnittelijan toivomuksesta sen edustalle ei laiteta säännöllistä hoitamista vaativaa nurmikkoa, vaan pienikivistä mursketta.

– Jos vain sovitut aikataulut pitävät, muistomerkki on valmis toukokuun lopussa ja se paljastetaan heti kesäkuun alkupäivinä, lupaa Pertti Joenpolvi.

LUE LISÄÄ 21.2.2019 KARJALA-LEHDESTÄ

PÄIVI PARJANEN-VÄTTÖ


« Takaisin