Kalenoiden sunnuntain loppunäytös kokosi Lappeenrannan jäähalliin noin 500 esiintyjää ja tuhansien hengen yleisön. (Kuva Nuorisoseurat / Sari Mustonen)
2019-06-12 14:06:42

Kalenat huokui energiaa

LAPPEENRANTA

LAPPEENRANTA Lasten ja nuorten valtakunnallinen kansantanssitapahtuma Kalenat osoitti viikonvaihteessa karjalaisen kulttuurin voimaa. Etelä-Karjalan maakuntajuhlan osana vuonna 1974 aloittanut Kalenat kasvoi 20 vuodessa omaksi suurtapahtumaksi, joka kokosi Lappeenrantaan noin 500 esiintyjää ja heidän lisäkseen parisataa talkoohenkilöä ja läheistä. Tapahtumat eri puolilla kaupunkia keräsivät yli 10 000 kiinnostunutta.

– Kokonaisuus eteni suunnitellusti ja helteinen sää lisäsi tapahtuman aurinkoisuutta, iloitsi yksi Kalenoiden tiedottajista Joonas Pokkinen.

– Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi, joten esiintymiset ovat aina uniikkeja. Lapset ja nuoret suunnittelevat sekä tekevät kaiken itse ohjaajien tukiessa ja saattaessa kokonaisuuden valmiiksi. Tänä vuonna mieleen jäi uutuutena esimerkiksi uimahallin vesidisko.

– Meillä ei ole maksettuja ulkopuolisia tekijöitä ja esiintyjät tekevät kaiken toisilleen, Pokkinen kiitteli kaikkia odottaessaan sunnuntaisen suurtyön, jäähallissa esitetyn Mie oon paras mie-musikaalinäytelmän alkua.

Torstaista saakka Kalenat värittivät ja riemastuttivat kaupungin katukuvaa. Osallistujia tuli niin Sodankylästä, Oulusta kuin Varsinais-Suomesta. Karjalaista iloa välittivät konserteissa, tanssipajassa ja erilaisissa tapahtumissa muiden muassa Nuorisoseura Rajan Nuoret, Imatran Helkanuoret, Kangasalan kansantanssijat, Jokioisten Nuorisoseura, Kosken Tl. Nuorisoseura, Motoran Säpäkät, Jutarinki ry ja Alavuden Nuorisoseura Lipparit.

Kalenoiden osanottajille tarjottiin viikonloppuna 11 erilaista työpajaa breakdancesta karjalanpiirakoiden rypyttämiseen. Järjestäjät antoivat erityiskiitoksen Lappeenrannan kaupungille, joka oli järjestänyt yhteyshenkilöksi ja koordinaattoriksi oman henkilön.

TAPAHTUMAN tuottajina olivat Suomen Nuorisoseurat ja ensimmäistä kertaa Karjalainen Nuorisoliitto, jonka puheenjohtaja Outi Mulari oli päätöspäivänä vaikuttunut. Nuorisoliiton omien kevätpäivien lisäksi Kalenat oli liiton tämän vuoden toinen päätapahtuma.

– Olen kahdeksatta vuotta mukana myös nuorisoseurojen toiminnassa, mutta aina näiden energisten, osaavien lasten ja nuorten kanssa yllättyy positiivisesti. Tämän takia tätä vapaaehtoistyötä jaksaa tehdä, huokaisi liikuttunut Outi.

– Kaikki onnistui hyvin, esiintyjät jaksoivat käydä harjoituksissa, esiintyä ja pitää vielä hauskaa vapaa-ajalla. Leikkimielisyys säilyi koko ajan ja näin aiomme myös jatkaa seuraaviin Kalenoihin.

Talkootyön ohella Nuorisoliitto myötävaikutti kansantanssiryhmä Kulkusten tuloon Petroskoista Lappeenrantaan. Vaikka yhteistä ei kieltä aina löytynyt, loi työpajojen karjalainen henki yhteisymmärryksen. Puheenjohtaja Outi Mulari arveli, että jatkossa Kalenoiden kehittymiselle ei ole rajaa, sillä samaan suuntaan ajattelevat tahot ovat löytäneet toisensa ja väylän osaamiselleen. Karjalasta kajahtaa jatkossa tässäkin tapauksessa.

PÄÄNÄYTÖS osoitti, millaisen esittämisen palon puolentoista vuoden harjoittelu kasvattaa palleroikäisistä teineihin. Kalenoihin osallistuneiden yhteisessä teoksessa lapset ja nuoret käsittelivät suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta tanssien, teatteria unohtamatta.

Näytös hurmasi täyden katsomon tunniksi. Ääni- ja valotekniikka loivat tunnelmaa, jonka kruunasi J-P Piiraisen säveltämä ja sovittama akustinen musiikki. Piiraisen mukana Kalena-bändi Itä-Länsi expressissä loivat tunnelmaa Maija Pokela ja Miia Palomäki.

Onnittelut on annettava myös pääjuhlan ohjanneelle Johanna Juslinille sekä hänen kanssaan käsikirjoituksen laatineille Imatran Vuoksenniskan nuorisoseuralle ja Imatran Irti -teatterin nuorille, jotka näyttelivät vakuuttavasti 7. luokkalaisen tunneskaaloja ystävyydestä, koulukiusaamisesta ja eheyttävästä sovinnosta.

Yhteisesityksen tanssien koreografiat tekivät Jutta Wrangén ja Paula Kettu, jotka osoittivat, kuinka lapsissa ja nuorissa piilevät kyvyt saadaan kukkimaan. Vuoden kuluttua samoja taitajia nähdään myös 50. vuottaan viettävässä Pispalan Sottiisissa Tampereella.

MARKUS RISSANEN


« Takaisin