Talon mukulakivikoristeet ovat peräisin läheisen Laatokan pohjasta.
2019-09-18 14:04:04

Apteekkari Jääskeläisen huvila on taas avoinna – mutta ei turisteille

SORTAVALA

SORTAVALA Mutkikas rantatie kiemurtelee Laatokan rantaa pitkin entisessä Suomen kansallismaisemassa. Sortavalalaissyntyisen apteekkari Tauno Jääskeläisen (1888–1947) rakennuttama erikoinen rakennus tien vieressä on helppo havaita.

Pihalla tiukkailmeinen nainen kysyy millä asioilla liikutaan ja kenen luvalla. Tulkkimme Tatjana Habazova kertoo soittaneensa johtajattarelle edellisenä päivänä ja sopineensa tapaamisesta. Johtajatar ei ole paikalla, mutta nainen lupaa hetken epäröityään, että voimme käydä huvilan sisällä, mutta yläkertaan ei voi mennä, sillä muusikot kaipaavat lepoa.

Leveät kiviportaat ovat heinän peitossa, rapautuneet ja poissa käytöstä. Käynti sisälle on vierestä lankkuportaita pitkin. Aulassa tuoksuu paistettu kala, aulan oikealla puolella sijaitsee ruokala, jossa kaksi sinipukuista naista aterioi. Vasemmalla on lähes tyhjä huone ja kaksi toimistoa. 

Seinällä roikkuu kuuluisten venäläisten säveltäjien kuvia, kuten Dmitri Šostakovitš, Sergei Prokofjev ja Nikolai Rimski-Korsakov.

Ilmassa voi kalan lisäksi aistia väkevästi klassisen säveltaiteen tuntua.

RANTALA eli apteekkari Jääskeläisen kaksikerroksinen huvila sijaitsee Laatokan pohjoisrannalla, Kirjavalahdessa, noin 12 kilometriä Sortavalasta Läskelään. Sinne johtaa tie nro 121.

Kirjavalahdella oli myllyjä jo 1400-luvulla ja ennen II maailmasotaa se oli suomalaisten suosima kesänviettopaikka. Vuonna 2013 siellä asui vakituisesti yksi asukas.

Pienillä kivenlohkareilla koristetun huvilan on suunnitellut arkkitehti Pauli Blomstedt vuonna 1935. Se valmistui 1937, kaksi vuotta Blomstedtin kuoleman jälkeen.

Vain 35-vuotiaana kuollut Blomstedt oli suomalaisen arkkitehtuurin suuria lupauksia, joka aloitti klassismilla, mutta tyylisuunta muuttui funktionalismiin. Rantalasta voi löytää myös funkkistyyliä.

Talon mukulakivet ovat peräisin Laatokan pohjasta. Kerrotaan, että paikalliset keräsivät niitä markan kappalehintaan.

Toteutukseltaan ja jyhkeydeltään Rantala muistuttaa Winterin huvilaa Taruniemessä, kahdeksan kilometriä Sortavalasta etelään. Huvilan rakennutti tohtori Gustaf Winter vuonna 1909 ja sen suunnitteli kansallisromanttiseen tyyliin Eliel Saarinen. Myös Tarulinna oli myöhemmin apteekkarin omistuksessa, sillä huvilan osti vähän ennen talvisotaa apteekkari Turkama.

LUE LISÄÄ 19.9.2019 KARJALA-LEHDESTÄ

ARI TIIPPANA


« Takaisin