2018-08-01 12:59:53

Helle helli koivistolaisia

ESPOO

ESPOO Kun Olarin koulun pihalla nostettiin Suomen lippu salkoon lauantaina kello 12, Suomen Koivisto-Seuran ja Koivisto-Säätiön 70-vuotisjuhlien juhlaväki lauloi Siniristilipun sisäänkäynnin katoksen alla. Syy: 27 plusastetta ja aurinko porotti koulun hiekkapihalle pläkkityynessä säässä. 

Juhlaan osallistui paljon ensikertalaisia, jotka ovat kiinnostuneet omista koivistolaisjuuristaan. Heitä kiinnosti erikoisesti Virpi Huhtasen esitelmä Meri ol mei pelto.

– Juhlan teema on muistomerkkialueen saaminen sankarihaudalle Koiviston kirkon viereen Primorskissa. Hankkeeseen voi tutustua tänne pystytetyssä näyttelyssä, Suomen Koivisto-Seuran puheenjohtaja Jouni J.Särkijärvi kehotti.

MUISTOMERKKIHANKE aloitettiin vuonna 2016 ja sen on tarkoitus valmistua ensi kesänä. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että venäläiset viranomaiset ovat hyväksyneet hankkeen ja rakentaminen voidaan aloittaa lähiaikoina. Alueesta tulee suojeltu kohde. 

– Olemme saaneet paljon apua viranomaisilta ja hyvässä yhteistyössä hanke on edistynyt. He ymmärtävät, että haluamme sankarivainajillemme hautarauhan, hautamuistotoimikunnan puheenjohtaja Eija Tuominen kertoi.

Muistoalue on kirkkopuistossa, tosin vuonna 1904 valmistunut kirkko toimii nykyään kulttuuritalona.

Koivistolla oli noin 300 sankarivainajaa, josta 93 on vuosina 1939_1944 fyysisesti haudattu tai siunattu kirkkopuistoon.

Alueelle rakennetaan punagraniittinen, 120 senttimetrin korkuinen paasi ja kaatuneiden nimitaulut. Kivet veistetään Viipurissa, mutta nimet kaiverretaan Suomessa.

Alueella on jo hienot koivuangervoistukset, joiden reunaan nimilaatat asetetaan. Alue saadaan siten heti kauniin arvokkaaksi. 

Samalla Risti ja purje -patsas on tullut merkityksi rakennuspiirustuksiin, joissa se aikaisemmin ei ole ollut.

Koivistolaisten hoitoryhmät tulevat käymään paikalla vuosittain hoitamassa aluetta. Joulukuun alussa koivistolaiset tekevät Primorskiin joulumatkan, jolloin on luvassa konsertti ja kirkkokahvit.

LUE LISÄÄ 2.8. ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ

KRISTIINA IJÄS


« Takaisin