Heino Mäkipää piti yllä kisatunnelmaa soitellen savikiekkoja veivattavalla gramofonilla.
2019-02-20 13:57:01

Sää suosi Karjalan Liiton hiihtokisoja Lievestuoreella

LIEVESTUORE

Karjalan Liiton hiihtomestaruudet lykittiin Laukaan Lievestuoreella 16. helmikuuta upeassa ulkoilusäässä. Aurinko paistoi ja lämpötila oli kivunnut plussan puolelle. Mukana oli vajaat 40 kilpailijaa ja toinen mokoma heidän tukijoukkoja, järjestäjiä ja yleisöä.

Kisapaikkana oli Mustanvuoren ulkoilualue. Kolmen kilometrin latu kiersi aikanaan kuuluisan Lipeälammen ympäri. Tapahtuman avannut Lievestuoreen Karjalaisten Arvo Leminen kertoi, että reitti on helppo, sillä ei ole juurikaan nousuja.

Heino Mäkipää viritti tunnelmaa veivaten 1938 vuosimallin grammarista Martti Jurvan ja Ramblers orkesterin esittämän jenkan ”Olympiakuumetta” sekä savikiekon kääntöpuolen ”Koita vielä kerran”.

– Koska paikalle ei saatu torvisoittokuntaa, Heino vitsaili.

Soitin on ollut hänellä pikkupojasta ja kiekkojakin jäljellä noin 250 kappaletta. Varsinkin vanhempi väki nautti rahisevan musiikin luomasta leppoisasta tunnelmasta.

ENSIMMÄISENÄ ladulle lähetettiin vanhin osanottaja, kesäkuussa 89 vuotta täyttävä Pauli Ihalainen Mikkelistä. Hänellä oli allaan entiset Harri Kirvesniemen sukset.

– Hyvät sukset. Minulla on niitä muutama pari ja myös yhdet Marja-Liisalla olleet. Harrin isä myi niitä ja ostin, kun sai halvalla.

– Latu oli hyvä. Tyrkkimällä tuli koko matka, Pauli kertoi tasatyöntöhiihdostaan.

Viipurin Havilla syntynyt Pauli on ollut monta kertaa kisoissa mukana. Hän pitää kirjaa kuntoilustaan.

– Pykälä vihkoon aina puolen tunnin suorituksesta. Viime vuonna tuli 1400 pykälää, hyväntuulinen liikkuja ja laulumies kehui.

PÄÄOSA HIIHTÄJISTÄ oli varttuneempaa väkeä ja useimmissa sarjoissa mitalisijaan riitti mukana olo. Osanoton vähäisyys tai ikärakenne eivät nousseet puheenaiheeksi ja kutakuinkin kaikki olivat tyytyväisiä järjestelyihin ja latuun.

Järjestäjiä ja kilpailijoita kiittänyt Karjalan Liiton urheilutoimikunnan jäsen Raimo Hannukainen Kankaanpäästä iloitsi siitä, että ladulla nähtiin myös nuoria.

Veeti Tarvainen (9 v.) oli ensimmäistä kertaa. Jalkapalloa ja haitarinsoittoa harrastava Veeti osallistuu myös Äänekosken Karjalaseuran nuorisokerhon toimintaan. Hiihtotaitojaan hän on hionut tänä vuonna SM-hiihtojakin isännöivän Huiman hiihtokoulussa.

LIEVESTUOREELLE kilpailijoita ja heidän tukijoukkojaan oli tullut noin kymmeneltä eri paikkakunnalta. Kun tänä talvena on hiihtokelejä riittänyt etelässäkin, osallistujia olisi toivonut esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

Joukkuekilpailun voitti kisajärjestäjä Lievestuoreen karjalaiset (46 pistettä). Näin isäntäväki nappasi kiinnityksen uuteen kiertopalkintoon. Edellinen jäi heille pysyvästi kolmen kiinnityksen ansiosta viime vuonna Joroisissa.

Joukkuemenestyksen mittarilla toiseksi tuli Kankaanpään Karjalaseura (33 p) ja kolmanneksi Lahden Karjalaseura (27 p).

MATTI RONKAINEN


« Takaisin