Enson maisemat ovat läheisiä Eeva Tammelle, joka on tutkinut Viipurin menetyksen mysteeriä.
2019-08-21 13:53:00

Eeva Tammi menetetyn Viipurin mysteerin jäljillä

LAPPEENRANTA

Sotahistorioitsija ja tietokirjailija Eeva Tammi pureutui Lappeenrannassa vietetyillä Jääski-päivillä  Viipurin toisen menetyksen mysteeriin, mutta siihen hän koukkasi oman karjalaisuutensa kautta. Ilmeni, että hänen veressään on Jääsken ja erityisesti Enson lisäksi pisara Jaakkimaa, Uukuniemeä, Kaukolaa ja Suursaartakin. 

– Ennen muuttoa Jääskeen ukkini K.E. Kallio oli Viipurin Sotilassairaalan kirurgi ja isomammakin asui Viipurissa viimeiset vuotensa, Tammi kuvaa sukulaisuussuhdettaan Viipuriin. Se on johdattanut kirjailijan perehtymään syvällisesti lähes taistelutta menetetyn kaupungin kohtalon päiviin kesällä 1944.

Viipurin menetys taistelutta on jättänyt aukkoja historiankirjoitukseen ja vahvistanut sodanjälkeisiä traumoja, joista yksi on Lappeenrannan Huhtiniemen väitetyt teloitukset.

Sotahistorioitsija viittaa Viipurin puolustuksesta vastanneen armeijakunnan komentajan kenraali Taavetti Laatikaisen pojan, sittemmin kenraali Erkki Laatikaisen silminnäkijätietoihin siitä, että jo alkuvuodesta 1944 eräillä sodanjohtajilla oli suunnitelmia olla taistelematta Viipurista tosissaan, koska kaupungin sijainti vesistön väärällä puolella teki sen mahdottomaksi. 

Viipurista tulisi luopua vähin tappioin ja perustaa todellinen puolustuslinja vesistön taakse.

– Mannerheim ei hyväksynyt esitystä, vaikka tuoreessa muistissa olisi pitänyt olla, että Viipuria emme saaneet talvisodassakaan pitää, vaikka se pääosin oli suomalaisjoukkojen hallussa rauhan tullessa.

– Tosipaikan tullen ei Viipurin puolustajille voinut sanoa, että olkaa vaan siellä alkuun verhoavana joukkona ja vetäytykää sitten ajoissa vesistölinjan taakse.

– Viipurista ei tullut Suomen Stalingradia. Suomalainen 1960- ja -70-lukujen vimma purkaa vanhoja taloja ei tullut koskemaan Viipuria. Nykyinen haltija kunnostaa kaupunkia tänä päivänä arvostaen vanhaa suomalaista arkkitehtuuria. On ihana vaeltaa Viipurissa aistien menneen ajan lumoa, Tammi päätti valoisasti esityksensä.

LUE LISÄÄ 22.8.2019 KARJALA-LEHDESTÄ

MARKKU PAAKKINEN


« Takaisin