Muistopaasi on enää pystytystä vaille valmis. Kivi on Kirvun Ylikuunusta louhittua punaruskeaa graniittia. (Kuva: Kaarlo Telasuo)
2019-05-14 14:40:00

Sankarivainajille tulee uusi muistokivi Käkisalmeen

HELSINKI

Käkisalmeen haudatut talvi- ja jatkosodan suomalaiset sankarivainajat saavat uuden muistokiven entisen luterilaisen kirkon läheisyyteen. Hankkeen takana on vasta muutaman kuukauden ikäinen ja Helsingistä käsin toimiva yhdistys Pro Kexholm ry.

– Uusi muistokivi on jo pystytystä vaille valmis. Priozerskin kaupunki on osoittanut sille keskeisen paikan kirkon länsipuolelta noin 500 metrin päähän Käkisalmi-säätiön vuonna 1996 pystyttämästä jatkosodan sankarivainajien muistomerkistä, kertoo hankkeen puuhamies, Käkisalmen Ostamolla syntynyt Kalervo Telasuo

Hän kävi vastikään paikanpäällä Viktor Aleksandrovitsin kiviveistämöllä Kaarlahdessa varmistamassa työn edistymisen ja on lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Aikataulu pitää, ja muistokiven paljastusjuhlaa päästään viettämään suunnitelman mukaisesti 4. kesäkuuta.

SANKARIVAINAJIEN muistomerkki on saanut rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä yksityisiltä yhteistyökumppaneilta. Käkisalmi-säätiö ei ole hankkeessa mukana, mutta säätiön puheenjohtaja Erkki Heiskanen toivoo sille menestystä. Hänen mielestään on hyvä, että historian totuudet tulevat esille mahdollisimman monipuolisesti.

Paaden perusmalli on Kaarlo Telasuon suunnittelema ja siinä olevista kaiverruksista vastaa teollinen muotoilija Otso Lindfors. Materiaali on Kirvun kunnan alueella toimivasta Ylikuunun graniittikaivoksesta louhittua tummanpunaista graniittia. 

Muistomerkin julkisivuun on kaiverrettu suurikokoinen risti ja vuosiluku 1939–1945. Sekä oikeassa että vasemmassa sivussa on kultakirjaimin 130:n talvi- ja jatkosodissa kaatuneen ja Käkisalmen sankarihautausmaalta viimeisen leposijansa saaneen nimet. 

Vainajien nimet sekä syntymä- ja kuolinajat Kaarlo Telasuo on kerännyt muun muassa Mikkelin maakunta-arkistosta ja Kansallisarkistosta löytyvistä kantakorttien julkisista osista. Hän luottaa niiden paikkansapitävyyteen myös määrällisesti.

– Olen tehnyt ja tarkistanut nimilistat kolmeen neljään kertaan. Luettelossa ovat mukana taistelukentälle kadonneiden lisäksi kenttäsairaaloissa ja matkalla sairaaloihin menehtyneet. Muistopaaden luettelossa ovat myös kahden lotan ja yhden sairaanhoitajan nimet, Kaarlo Telasuo sanoo.

KAARLO Telasuo sanoo Priozerskin piirihallinnon suhtautuneen erittäin myönteisesti muistomerkkihankkeeseen. Siellä uskotaan turistien ja entisten käkisalmelaisten vierailijoiden löytävän siitä mieluisan käyntikohteen.

– Nykyinen kaupunginjohtaja A.N. Soklakov on jopa henkilökohtaisesti tukenut projektiamme muun muassa vauhdittamalla vaadittavien lupien käsittelyä, hän iloitsee.

Kaarlo Telasuon mukaan Käkisalmessa on viime aikoina panostettu monin tavoin alueen kehittämiseen ja kaupunkikuvan siistimiseen. Parannusten toivotaan houkuttelevan lisää matkailijoita Pietarista ja muulta Venäjältä. Esimerkiksi linnaa ympäröivä puisto on kunnostettu viihtyisäksi kaupunkilaisten piknikpaikaksi. Kiviniemestä Käkisalmeen johtavaa tietä on uudistamatta enää noin 15 kilometriä, ja Sortavalan suuntaan valmistuu uusi leveä moottoritie.

PÄIVI PARJANEN-VÄTTÖ


« Takaisin