Väitöskirjaansa viimeistelevä Mikko Koho esitelmöi Terijoki-juhlassa Sotasampo-hakukoneesta ja sen kehityksestä.
2019-09-18 14:07:02

Sotasampo täydentyy tänä syksynä sotavankitiedoilla

JÄRVENPÄÄ

Suomen ylpeys Sotasampo-verkkosivusto on kansainvälisesti ainutlaatuinen hakukone, josta saa valtavasti tietoa muun muassa yksittäisen sotilaan vaiheista talvi- ja jatkosodissa. Sivusto kehittyy vauhdilla. Marraskuussa se täydentyy sotavankitiedoilla, kun matrikkeli suomalaisista sotavangeista Neuvostoliitossa julkaistaan osana Sotasampoa. Henkilöistä siis tulee henkilötietojen lisäksi tietoja myös heidän sotavankeudestaan.

Viimeksi Sotasampo on laajentunut historiallisella ammattiontologialla. Siinä esitellään sodissa menehtyneiden henkilöiden ammattihierarkia. 

SOTASAMPO-verkkosivusto sisältää yhdeksän erilaista hakunäkymää aineistoihin: Sodanajan tapahtumat, henkilöt, joukko-osastot, paikat, Kansa Taisteli -lehden artikkelit, menehtyneet, sodanajan valokuvat, sankarihautausmaat ja marraskuussa myös sotavangit. 

Sotasampoa kehittää kymmenen henkilön tutkimusryhmä yhteistyökumppaneinaan muun muassa Aalto-yliopisto, Kansallisarkisto ja Suomen Sotahistoriallinen Seura. Teri-säätiö on tukenut apurahan muodossa terijokelaistaustaisen Mikko Kohon tutkimustyötä. Isä Kari Koho toimi pitkään Teri-säätiön hallinnossa ja isoisä Eino Koho syntyi Terijoen Tyrisevällä. 

AVOIMESTA datapalvelu Sotasamposta voi hakea tietoja ajallisesti tai paikkakunnittain. Evakkoussanalla löytyy muun muassa kuvia evakoista. Sivustolta voi hakea eri paikkakuntien ihmisiä, erilaisia aineistokokonaisuuksia, henkilönäkymiä ja jopa sodista selvinneistäkin on tietoja.

– Aineistossa oleville henkilöille voidaan ohjelmalla luoda oma identiteetti, josta ilmenee henkilön siviiliammatti, perhesuhteet, sotilasarvo ja muun muassa syntymäkunta, kuolin-, asuinkunnat sekä kuolinaika ja menehtymisluokka, Terijoki-juhlassa esitelmöinyt, tohtoriväitöskirjaa viimeistelevä Mikko Koho kertoi. Loppusuoralla oleva väitöskirjatyö perustuu semanttisiin teknologioihin. 

LUE LISÄÄ 19.9.2019 KARJALA-LEHDESTÄ

KRISTIINA IJÄS


« Takaisin