Toivo Lyyra kannustaa nuoria tutustumaan juuriinsa. –Ilman juuria ei ole mistään kotoisin, hän sanoo.
2018-08-01 13:04:31

Kinnermäki – yksi kauneimmista

AUNUS

AUNUS Pääskyt lentelevät harmaiden kattojen yllä, koiranputki tuoksuu pienen sateen jälkeen. Aunuksen Karjalassa Kinnermäen kylänraitilla vallitsee kesäillan rauha.

Kylässä on 17 asuintaloa, joista vain kahdessa vakituisia asukkaita heitäkin yhteensä vain viisi. Kuusi taloista on suojeltuja. Vanhimmilla rakennuksilla on ikää yli 200 vuotta. Yksi suojelluista on kylän keskellä suurten kuusten varjossa seisova tsasouna. Oven pielessä kyltti kertoo rakennuksen roolista arkkitehtuurin muistomerkkinä. Smolenskin Jumalanäidin tsasouna on rakennettu 1700 -luvulla.

Tsasounan naapurissa talojen puutarhoissa kesäasukkaat puuhaavat piha-askareissaan.

– Arkkitehteja meillä käy kylässä usein, kertoo Georgij Tjumin, 77, vaimonsa sukutalon pihanlaitaa niittäessään.

Hän kertoo puhuvansa vaimonsa kanssa karjalaa. Perheen lapset eivät sitä käytä, vaikka ymmärtävätkin.

–Ei heillä ole ketään kenen kanssa puhua, mies harmittelee.

LÄHES kaikki talot ovat kylässä aikanaan asuneiden sukujen omistuksessa. Tjuminit asuvat talvet Petroskoissa. Kesäksi pariskunta tulee Kinnermäkeen.

Kuvauspyyntöihin Tjumin kertoo tottuneensa. Kesäpäivinä käy kylänraittia ihailemassa turisteja aina Moskovasta saakka. Pari vuotta sitten kylä nimettiin yhdeksi Venäjän kauneimmista kylistä.

Viime vuosina on kylänraittia yhä useammin kulkenut niin australialaisia, italialaisia, argentiinalaisia kuin suomalaisiakin turisteja.

– He yöpyvät majatalossamme, kertoo kylän emännäksi tituleerattu Nadezda Kalmykova, jonka perheen kotitalo on toinen kylän ympärivuoden asutuista. Hän on pyörittänyt kylän ainoaa yritystä pian 17 vuoden ajan. Majatalo on kunnostettu yli satavuotiaaseen karjalaistaloon. Taloon on tehty myös museo kertomaan kylän menneisyydestä.

LUE LISÄÄ 2.8. ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ

SIRPA SUTINEN


« Takaisin