Suomalainen syöpätutkimus on huippuluokkaa maailman mittakaavassa. – On hienoa olla mukana tekemässä tutkimusta, joka tuottaa toimivia huomispäivän hoitoja, kansainvälisesti arvostettu syöpätutkija Juha Klefström sanoo. (Kuva: Juha Klefström)
2021-12-01 10:16:29

Uusi rintasyövän hoitomuoto ehkä löytynyt Suomessa

HELSINKI

UUSI toimiva rintasyövän hoitomuoto on ehkä löytynyt. Onnistuneita kokeita on tehty kuitenkin vasta hiirillä. Nyt se pitäisi saada potilastestaukseen.

Konsepti on kehitetty tutkijaprofessori Juha Klefströmin johtamassa laboratoriossa Helsingin yliopistossa. Laboratorio sijaitsee Meilahden sairaalakampuksen Biomedicumissa.

– Syöpätutkimuksen edistyksen myötä meillä on uusia mahdollisuuksia kehittää hoitoja, jotka tuhoavat vain syöpäsoluja, mutta jättävät normaalit solut rauhaan. 

– Avoimia kysymyksiä on edelleen paljon, mutta tutkimuksessa ollaan kuitenkin historiallisen läpimurron partaalla. Kliinistä testaamista varten tarvitaan nyt kallista lääkeainetta tutkimuskäyttöön.

–  Tämä ei onnistu ilman tutkimusyhteistyötä lääkettä valmistavan lääkeyrityksen kanssa. Asia ei ole ollut aivan mutkaton. Ajankohtainen iso kysymys onkin, miten rakentaa akateemisten tutkijoiden ja lääketeollisuuden välille tasavertainen yhteistyö, Klefström korostaa.

KLEFSTRÖMIN Helsingin yliopistossa johtama syöpätutkimushanke sai syyskuussa yli 5 miljoonan dollarin rahoituksen Yhdysvaltain puolustusministeriön rintasyöpätutkimusohjelmasta.

Rahoituksen avulla kehitetään aivan uudenlaista hoitoa rintasyöpään, ja samalla tiivistetään yhteistyötä eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten tutkijoiden sekä potilasjärjestöjen kanssa.

Yhteistyöhanke toteutetaan Kalifornian yliopiston (UCSF) kanssa.

– USA:sta saatu raha on poikkeuksellisen suuri summa suomalaiseen tutkimustyöhön. Suomessa olemme saaneet rahoitusta säätiöiltä, mutta yleisesti kansallinen tutkimuksen ja tieteen rahoitus on meillä heikkoa.

Rahoituksen hakeminen on Klefströmin mukaan työlästä. Ja sitten kun rahaa onnistuu saamaan, sitä tulee kovin vähän. Yhteiskunnan tulisi panostaa riittävästi tutkimusrahoitukseen ja purkaa tutkimusta hidastavaa sääntelyä.

– Syövän lääkehoidossa eletään parhaillaan murroksen keskellä. Jo nyt on pystytty joitakin pitkällekin levinneitä syöpiä hoitamaan erinomaisesti immunologisilla syöpälääkkeillä.

Klefström korostaa, että hyviä lääkkeitä kyllä löytyy, mutta niitä pitäisi osata kohdentaa entistä paremmin, jotta hoitotulokset paranisivat. Ikävää on se, että lääkehoidot ovat kovin kalliita.

– Syöpää ei ole vielä nujerrettu. Syöpätutkimus niin Suomessa kuin maailmalla tarvitsee edelleen lahjakkaita nuoria tutkijoita. Lähtisin ilman muuta syöpätutkijaksi, jos olisin parikymppinen. Syöpätutkimus on yksi suomalaisen tutkimuksen kansainvälisesti menestyneimmistä aloista.

JUHA KLEFSTRÖM on koulutukseltaan molekyylibiologi. Hän valmistui maisteriksi Helsingin yliopistosta 1994 ja väitteli tohtoriksi 1997.

– Tiesin jo ylioppilaaksi päästessäni, että haluan tutkijaksi. Tieteenaloista eniten kiinnosti solujen molekyylibiologia. Pääsin urallani hyvään imuun nimekkään akatemiaprofessori Kari Alitalon johtamassa tutkimusryhmässä.

Nykyisin Klefström työskentelee FICAN (kansallinen syöpäkeskus) tutkijaprofessorina. Hänen työnantajansa on Suomen Syöpäinstituutin säätiö ja lisäksi HUS. 

Klefström on myös tutkimusjohtaja Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

LUE LISÄÄ 25.11.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

MARKKU SUMMA


« Takaisin