2020-06-18 13:00:28

Korhoskat tekevät makumatkoja Karjalaan

VALTIMO

Valtimon Puukarista kuuluu tällä hetkellä kummia. Kaksi Korhosta Taru ja Anni löivät hynttyyt yhteen ja mukaan tuli vielä viestinnän ammattilainen Matti Koukkari. Kevään mittaan kolmikolta alkoi syntyä verkkokursseja, joissa kerrotaan vanhojen karjalaisten perinneruokien valmistuksesta sekä luonnonmukaisen ruoan saattamisesta ruokapöytiin. 

– Meitä kaikkia yhdistää pohjoiskarjalaisuus, perinteiden kunnioittaminen ja näköjään vielä samanlainen hulluus. Puhetta ja naurun räkätystä riittää koko ajan. Ajattelin, että minun on itse alettava tehdä vanhoja perinneruokia, koska kumpikaan mummo ei ole niitä enää tekemässä, Taru Korhonen sanoo. 

Lue lisää
2020-06-17 12:50:17

Valkjärven Marskin ritari lepää Jämsässä

JÄMSÄN sankarihautausmaalle on siunattu Mannerheim-ristin ritari Tauno Savolainen, joka ei koskaan asunut Jämsässä, eikä edes käynyt Jämsässä. Kuka ihmeen Savolainen ja miksi hänet haudattiin paikkakunnalle?

Järjestyksessä 24. Mannerheim-ristin ritari Tauno Toivo Savolaisen osoitti jo talvisodassa 1939–40 rohkeutta ja omatoimisia ratkaisuja. Talvisodassa kranaatinjoukkueen viestimiehenä ErP 5:ssä palvellut Savolainen palkittiin molemmilla vapaudenmitaleilla, Mannerheimin erityistunnustuksen kera.

Lue lisää
2020-06-17 12:48:48

Turkkiin kotiutunut pesunkestävä karjalainen

ALANYA

Vaalin karjalaista identiteettiäni täällä Turkissa monin tavoin. Karjalaisuus jatkuu myös lapsissani. Hekin sanovat ”mie ja sie”, rääkkyläjuurinen Minna Rautiainen-Cimrin kertoo.

Minna muutti Turkkiin 2002 tavattuaan Alanyassa työmatkalla tulevan miehensä Sükrün vuotta aikaisemmin.

– Meillä on kaksi lasta, 14-vuotias tytär Aida ja 10-vuotias poika Aleksi. Puhun lasteni kanssa ainoastaan suomea. Tyttäreni suomen kieli on erinomainen ja poikanikin oikein hyvä.

Minnan yhteydenpito Suomeen on aktiivista. Hän tuo perheensä syntymäkunnailleen joka vuosi vähintään kahdesti ja on pitkiä aikoja. Nyt he odottavat malttamattomana, pääsevätkö tänä vuonna mummolaan.

Lue lisää
2020-06-17 12:46:56

KOLUMNI

Aina joku kintereillä?

ANNA KORTELAINEN

kirjailija

 

VOIMAKAS tunnistamisen oivallus iskee yllättäen television äärellä: nuo aikalaiseni kuvaavat raastavasti evakkouden kokemusta. Aikalaiset ovat televisiokameralle puhuvia japanilaisia, joiden katseessa on kotoaan ja juuriltaan äkillisesti temmatun ihmisen lohduttomuutta.

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus maaliskuussa 2011 johtui maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunami-hyökyaallosta. Onnettomuus oli maailmanhistorian toiseksi pahin ydinvoimalaonnettomuus Tšernobylin onnettomuuden jälkeen. Fukushiman katastrofin seurauksena seudulta evakuoitiin yli 160 000 ihmistä.

Lue lisää
2020-06-17 12:45:06

LUE 18.6.2020 KARJALA-LEHDESTÄ

• Karjalan Liitto otti vastuun Karjala-lehden taloudesta

• Valkjärven Marskin ritari lepää Jämsässä

• Korhoskat kuvaavat verkkokursseiksi perinnettä, luomua ja villiyrttejä

• Minna Rautiainen-Cimrin, Turkkiin kotiutunut pesunkestävä karjalainen

• Arjen ja pyhän kuvia Obinitsasta Setomaalta

• Sijoiltaan joutunut evakkojoukko herää henkiin Lappeenrannan näyttelyissä

• Risto Vilhusen lahjoittamaa esineistöä esillä Jumalainen valo-näyttelyssä

Lue lisää
2020-06-17 12:38:34

Tanssiharrastus on taipunut kaikkiin elämänvaiheisiin

Rami Meling ja kansantanssi ovat erottamaton parivaljakko. 

– Kansantanssissa vetoaa sen monipuolisuus, yhteisöllisyys ja tekemisen meininki sekä se, että jokaisella tanssilla on oma tarinansa oli kyse sitten vanhasta muistiin merkitystä tai uudesta perinteen pohjalta koreografioidusta tanssista, lähes 40 vuotta harrastuksensa parissa viihtynyt Rami tiivistää.

Lue lisää
2020-06-17 12:38:25

Ankka ja jalaton hiiri seikkailevat Vienan Karjalassa

Kun ihmiset tekevät retkiä ja matkoja ja pitävät niistä matkapäiväkirjaa, on suurin osa niistä mukava tapa tallettaa kokemukset myöhempää muistelua varten. 

Kun porvoolaiset graafikot Kaisa ja Christoffer Leka tekevät pyörä- tai melontaretken ja pitävät matkapäiväkirjaa, on retki itsessään jo uskomaton seikkailu, matkapäiväkirja taidolla dramatisoitu, ja lopulta uskomattomalla tavalla sarjakuvateokseksi taitettu ja gallerioissa esitelty taideteos. Näitä ultramatkojaan he ovat tehneet halki Euroopan ja Amerikan, Alaskassa, Islannissa, Japanissa. 

Lue lisää
2020-06-17 12:38:13

Sotasammon takominen toi tohtorin hatun

Maailma on elänyt koronapandemian kurimuksessa. Toista maailmansotaa voi kuitenkin pitää ihmiskunnan suurimpana globaalina tragediana.

Palkittu Sotasampo-tietopalvelu yhdistää Suomen sotahistoriallista tietoa eri lähteistä avoimeksi linkitetyksi dataksi. Tiedoista koostetaan vastauksia järjestelmän käyttäjien kysymyksiin. Palvelulla on ollut tähän mennessä 700 000 käyttäjää, mikä vastaa yli kymmenesosaa suomalaisista.
Sotasammon tutkimustyössä mukana ollut Mikko Koho väitteli aiheesta filosofian tohtoriksi Aalto-yliopistossa.

Helsingissä asuvan Kohon juuret ovat menetetyssä Karjalassa. 

Lue lisää
2020-06-17 12:37:45

KOLUMNI

Politiikka on raju laji

LAURI KONTRO

 

KESKUSTAN Katri Kulmunin ero valtiovarainministerin paikalta on ollut päivän uutinen. Ministeri erosi, kun kävi ilmi, että valtio oli maksanut konsultille ministerin puhekoulutuksesta. Ongelma ei ollut se, että ministeri harjoitteli ministerin puheita, vaan siinä, että kouluttaja neuvoi myös, miten pitää puhua puoluekokouksessa. Valtion puheet ovat valtion ja puolueen puheet puolueen.

Ministeri itse ei tiennyt tai hoksannut rikkovansa määräyksiä, mutta se ei muuta asiaa. Olisi pitänyt tietää.

Lue lisää

Sivu 1     Vanhemmat julkaisut >